Back to Online security nieuws

Hoe maak je veilig gebruik van openbaar wifi?

Geplaatst in Online security nieuws op

openbaar wifi vrienden

Veel mensen maken gebruik openbare wifi-netwerken, maar weinig zijn op de hoogte van de risico’s daarvan. Hieronder zullen we ingaan op de risico’s en hoe je met een paar simpele stappen de grootste risico’s kunt vermijden.

De risico’s van openbare wifi-netwerken

Als je verbinding maakt met een openbaar wifi-netwerk is het goed om te beseffen dat er misschien hackers aanwezig zijn op hetzelfde netwerk. Bovendien weet je nooit zeker of het wifi-netwerk wel veilig is. Als je gebruik maakt van openbare wifi-netwerken kun je daarom beter geen belangrijke dingen doen zoals je bankzaken regelen. 

Gooi je wifi-netwerk weg

Weinig mensen verwijderen na het internetten het wifi-netwerk op hun telefoon of laptop. Als je dat niet doet zoekt je telefoon of laptop automatisch verbinding met dit wifi-netwerk. Hackers kunnen met een tooltje zien met welke wifi-netwerken je telefoon verbinding zoekt en het wifi-netwerk nadoen. 

Wifi van Café Jantje 

Even een voorbeeld. Stel dat je met je mobiel verbonden bent geweest met het openbare wifi-netwerk van café jantje. Als je deze wifi-instellingen niet verwijdert controleert je telefoon regelmatig of het wifi-netwerk van café jantje beschikbaar is. Hackers kunnen met een tooltje het wifi-netwerk nadoen waar je telefoon automatisch verbinding mee wilt maken. Zonder dat je het door hebt is je telefoon verbonden met het tooltje van de hacker i.p.v. het wifi-netwerk van café jantje.

"Als je de wifi-instellingen van openbare wifi-netwerken niet verwijdert, kunnen hackers zonder dat je het door hebt verbinding maken met je telefoon"

Wat kan een hacker dan zien? 

Een hackers kan zien welke wachtwoorden je invult, welke apps je gebruikt of welke sites je bezoekt. Sommige apps en websites zoals facebook en twitter zijn veilig waardoor het voor een hacker wat lastiger is om te zien wat je doet. Maar het feit dat een hacker op eenvoudige wijze toegang krijgt tot je telefoon en persoonlijke gegevens wil je natuurlijk niet. 

Tips voor veilig gebruik maken van openbaar wifi


Wil je toch gebruik maken van openbaar wifi? Dat kan veilig, maar denk aan het volgende:

  1. Gebruik een VPN app op je mobiel, tablet of laptop! VPN staat voor Virtual Private Netwerk en maakt een veilige verbinding voor je internetverkeer. Hackers kunnen daardoor niet meer zien wat je doet. Zet deze app aan voordat je gebruik maakt van openbaar wifi. Je kunt de app natuurlijk ook altijd aan laten staan. Hier vind je meer uitleg over VPN. Een van de beste betaalbare VPN app is Freedome VPN. Lees hier meer over Freedome VPN.
  2. Verwijder na gebruik het openbare wifi-netwerk in de instellingen van je telefoon of laptop. Op deze manier gaat je apparaat niet meer op zoek naar dit wifi-netwerk en kan er ook geen misbruik van worden gemaakt.
  3. Voer geen belangrijke of persoonlijke zaken uit als je verbonden bent met een openbaar wifi netwerk. Online bankieren of het versturen van gevoelige informatie kun je beter via 3G/4G te doen. Of thuis als je verbonden bent met je eigen vertrouwde WiFi netwerk.

Alertonline legt in dit filmpje uit hoe je veilig gebruik kunt maken van openbaar wifi.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published